» Diabetus
Diabetus

Wat is dat?:

Diabetus is een stofwisselingziekte van de alvleesklier. Er zijn veel soorten van diebetus;
  1. Type 1 (vroeger ook wel jeugddiabetus genoemd)
  2. Type 2 (vroeger ouderdomsdiabetus)
  3. Zwangerschapsdiabetus
Type 1:

Normaal gesproken wordt insuline aangemaakt door groepjes cellen in de alvleesklier, de zogeheten eilandjes van Langerhans. Bij mensen met type 1 diabetes zijn deze cellen vernietigd door het eigen afweersysteem. De alvleesklier maakt dus geen insuline meer aan. Deze mensen moeten dus vaak hun insuline zelf inspuiten, omdat er insuline nodig is om het glucose uit het bloed naar de lichaamscellen te brengen. Deze vorm van diabetus ontstaat in korte tijd.

Type 2:

Bij type 2 maakt het lichaam meestal nog wel insuline aan, maar niet genoeg, of de insline is er wel maar kan zijn werk niet meer goed doen, omdat het lichaam ongevoelig is geworden voor insuline. Er wordt dan onvoldoende glucose (energie) uit het bloed gehaald. Type 2 word behandeld met medicatie en adviesgeving tot beweging. Vroeger kwam dit type vooral bij ouderen voor, maar tegenwoordig door de welzijn van de maatschappij nu ook wel bij jongere mensen onder de zestig.

Zwangerschapsdiabetus:

Dit is een tijdelijke vorm van diabetus die vaak na de 24e week onstaat door de invloed van de hormonen die aangemaakt worden tijdens de zwangerschap, die hormonen remmen de productie van de insuline af en bij zwangerschapsdiabetus word er dan geen extra insuline aangemaakt. Na de bevalling verdwijnt de diabetus meestal na 24 uur. Vrouwen die dit hebben gehad, hebben echter wel 50% meer kans op diabetus, binnen tien jaar daarna.. (Bron: www.diabetusfonds.nl)

[ terug... ]Omhoog


Maak vrienden

Laatst bewerkt op:

  • 3 juli 2007, 20:01

Reactie geven?

  • Mail naar: Marcel_boss@hotmail.com

Copyright 2002-2019